Undervisningsmaterialet Intermedial Litteratur er en del af Gyldendals Dansk i dybden serie og er skrevet af Ayoe Quist Henkel.
Hæftet indledes med en introduktion til intermedial litteratur, herunder eksempler på litteratur, der sprænger de rammer vi kender. Løbende med eksemplerne er der spørgsmål til de enkelte modaliteter, som eleverne skal forholde sig til og svare på.
Længere henne i materialet er der en gennemgang af Karen Blixens fortælling De blå øjne. Der lægges både op til, at historien kan læses i traditionel forstand, høres som indtalt lydfil og/eller læses som interaktiv iPad-fortælling. Til historien er der et omfattende undervisningsmateriale med analyserende og fortolkende spørgsmål, som man kender dem i klassisk analyseforstand, men dertil kommer også spørgsmål til brugen af forskellige modaliteter.
iPad-fortællingen er visuelt flot lavet og er et rigtig godt eksempel på, hvad multimodal litteratur kan, når det fungerer. At give eleverne mulighed for at læse historien på tre forskellige måder er godt tænkt og retter netop fokus på de enkelte modaliteters styrker. Spørgsmålene kan også være afsæt for nogle gode snakke om, hvad de enkeltes kvaliteter er, og hvad der sker, når de spiller sammen.
Som lærer er materialet enkelt at gå til, og det giver bestemt mening at bruge, når man skal undervise sine elever i multimodale tekster. Derudover er iPad-fortællingen også en anderledes læseoplevelse i sig selv, som garanteret vil fastholde nogle af de elever, der ofte går døde i den lidt ældre litteratur.
Comments