top of page

HVORFOR ARBEJDE MULTIMODALT?

At arbejde multimodalt i dansk er ikke noget nyt - man har altid arbejdet med både tekst, lyd, billeder osv. Men med digitaliseringens hastige udvikling er genrebegrebet blevet bredere end nogensinde før, og vi omgiver os i dag med mange forskellige typer tekst, hvor det visuelle spiller en større rolle.

 

Der er forskellige måder at forholde sig til multimodale tekster på: Man kan have et forløb, hvor udgangspunktet er klassisk danskfagligt men med multimodale metoder. Her bliver det multimodale en arbejdsmåde til at behandle et emne. Det gør de fleste lærere allerede, når de bruger forskellige udtryk i undervisningen - teater, udstilling, film el.lign, hvor disse bruges til at belyse et bestemt emne eller tema.

 

Her kan man tale om at undervise med multimodalitet, hvilket giver en række spændende muligheder for alsidighed i undervisningen, differentiering og tilgodeser forskellige læringsstile.

 

Man kan også beskæftige sig med multimodale tekster som fænomen; altså undervise i multimodale tekster. Her handler det i højere grad om at italesætte, og reflektere over, hvad de enkelte modaliteter kan i samspil med hinanden. Multimodale og digitale tekster er ikke det samme, men langt de fleste digitale tekster er multimodale.

     Det er således vigtigt, at børn og unge møder multimodale tekster i skolen, da det er det, de vil møde i samfundet omkring dem. Det er nødvendigt, at unge i et digitalt videnssamfund lærer at afkode multimodale tekster, og at de lærer at blive kritiske og kompetente mediebrugere, så de forstår og er opmærksomme på både muligheder og faldgruber.

     Det er selvfølgelig ikke muligt at adskille det at undervise i og med multimodalitet fuldstændigt, og man vil ofte opleve at de overlapper hinanden. Grundlæggende kan man sige, at kommunikations - og tekstlandskabet er under forandring, og derfor kan man ikke komme udenom de multimodale tekster i undervisningen.

     Selvom det multimodale altså ikke som sådan er nyt, har især digitalisering medført et øget fokus på det at kunne afkode tekster med mange modaliteter. Det afspejler sig i øgede krav om at multimodale tekster skal indgå i danskundervisningen. 

     Det er dog vigtigt for os at understrege, at formålet med denne hjemmeside ikke kun er at leve op til nogle officielle krav men at komme med gode råd til en spændende og alsidig undervisning, som vi synes de multimodale tekster i den grad kan være med til.

EKSEMPLER PÅ MODALITETERS BETYDNING
LYD
FARVER

MODALITE

TER

Forskellige modaliteter har forskellige styrker og muligheder; hvornår giver det f.eks. mening at bruge et billede, en tekst, en video mm. og hvad kan det? Skrift er eksempelvis bedre til at formidle detaljerede informationer end et billede. Det ville ikke give mening at lave en jobansøgning, som er et billede. Omvendt kan et billede have mere dokumentarisk værdi end en tekst i en situation, hvor man skal kunne genkende en bestemt person – f.eks. en forbryder, der skal fanges.

LYDFOR-TÆLLINGER
GRAFISKE
ROMANER
MUSEUMS-
BESØG
SPIL
SE MERE OM MATERIALER MM. UNDER ANMELDELSER
!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page